Selecteer een pagina

Jubileum 40 jaar NVL

‘Life begins at 40’

Het 40-jarig Jubileum van de NVL vond plaats in De Fabrique in Utrecht op 22 maart. Ruim 150 deelnemers werden opgewacht door vintage voertuigen ter beschikking gesteld door het Saan Museum, een Ford T, een Ford A, een Commer bestelwagen een Hotchkiss laadwagen en verscheidene DAF-vrachtwagens. Zij vormden het feestelijke decor en een knipoog naar het verleden, waar het thema van de dag juist opriep om naar de toekomst te kijken.

De Voorzitter van de NVL, Jan Kusters, verwees naar de stichting 40 jaar geleden als een relatie tussen heren van stand, die nog steeds relevant is voor de behartiging van de belangen van de Nederlandse leasebranche. ‘Inmiddels is leasing een mature financieringsactiviteit geworden, een slimme manier van kredietverlening voor bedrijven’, zei hij, om er meteen aan toe te voegen dat ‘bescheidenheid de leasebranche kenmerkt, misschien moeten we dat maar overboord gooien’.

De presentatie van Bertrand Janssen, chief designer van Daimler AG (Mercedes-Benz Vans&Trucks) begon met een film over de Unimog, de bekende alle-terrein-truck. Vervolgens werd de totstandkoming van de nieuwe Mercedes-Benz Actros gepresenteerd, een proces dat liefst 10 jaar in beslag nam. Bertrand Janssen wees op de finesses van het ontwerp en het design, dat terecht gelauwerd is, onder meer met de titel ‘Truck of the Year 2012’. Deze blik achter de schermen was zonder meer een eye-opener voor het publiek. Hij sloot af met een tipje van de sluier te lichten over toekomstige modellen en gaf rendez-vous op de Bedrijfsauto RAI in april.

Hans Timmerman van EMC2 nam vervolgens het publiek mee op een ‘Journey to the Cloud’. Aan de hand van de Kondratieff cycli wees hij op innovatie als motor om uit het economisch dal te komen. Hij voorspelde een gigantische versnelling als gevolg van de ‘consumerization’ van IT. Niet langer de techneuten, maar de consumenten bepalen het tempo van vernieuwing. ‘Applicaties zijn als vis’, zei Hans Timmerman, ‘die moet vers zijn’. De Y-generation is niet bereid om te wachten, die wil nu meteen bediend worden. Een hele uitdaging voor de IT-afdeling van bedrijven, niet in het minst het beheersbaar houden van data en de security die daarmee gepaard gaat. Het goede nieuws is dat ‘de Cloud’ zal zorgen voor meer efficiëntie en dus minder kosten.

Met Herman Wijffels verwelkomde de NVL één van de meest gevraagde sprekers van Nederland. Hij analyseerde de huidige crisis op 5 domeinen, te weten op financieel, economisch en ecologisch vlak, op het vlak van de sociologische en organisatorische verhoudingen, en tenslotte op cultureel vlak. Hij riep op tot ingrijpende veranderingen, te beginnen met …onszelf. We moeten op een andere manier naar de wereld kijken, niet meer in termen van concurrentie, maar samenwerking bevorderen door win/win situaties na te streven. Hij pleitte voor de uitbouw van een ‘circulaire economie’ waarvan duurzame energie en hergebruik van grondstoffen de basis vormen. Hij ziet hierin een taak weggelegd voor de leasebranche, door met name de blijvende inzetbaarheid van assets te bevorderen.

De middag werd afgesloten door een schitterend optreden van ‘De Gelegenheid’ onder leiding van Judith Schut (www.judithschut.nl), waarbij grappige teksten, geschreven op maat van de leasebranche, op de muziek van bekende nummers werden gebracht. Een spetterend einde van een inspirerende dag!

Wist je dat

Op 12 september 2017 vierde de NVL haar 45-jarig bestaan. Er werd vooruitgekeken naar wat slimme, zelf-communicerende en zelf-lerende assets voor ons gaan betekenen.

Lees meer over het NVL jubileum 45 jaar

Ook interessant

Share This