Selecteer een pagina

Leasing van bedrijfsmiddelen en autoleasing

Wat is het verschil?

Leasing van bedrijfsmiddelen wordt ook equipment leasing genoemd: leasecontracten met betrekking tot bedrijfsmiddelen die ingezet worden door ondernemingen. Dit staat tegenover autoleasing, wat vanzelfsprekend personenauto’s (en bestelwagens) betreft.

Bij autoleasing gaat het doorgaans om een relatief gestandaardiseerde vorm van ter beschikking stelling van het voertuig, met inbegrip van diensten als onderhoud, reparaties, banden, verzekeringen en eventuele andere diensten met betrekking tot mobiliteit. Het waardeverloop van een auto is relatief makkelijk te voorspellen: de (tweedehands) automarkt is een zeer volwassen markt, met een relatief grote transparantie als het gaat om de waarde van het voertuig over de jaren heen, en met inachtneming van de gereden kilometers. Wie alles wil weten over autoleasing kan terecht bij de VNA.

Bij equipment leasing gaat het om een zeer grote diversiteit aan objecten, waarbij telkens weer andere parameters spelen inzake waardeverloop, bijvoorbeeld het aantal draaiuren van een machine, het gebruik in zwaar terrein van een vrachtwagen, alsook de relatieve schaarste van een object op de tweedehandsmarkt.

Wist je dat

Door een leasecontract verkrijgt de lessee (klant) van de lessor (leasemaatschappij) een recht tot gebruik van het object. Voor het gebruik speelt de juridische eigendom geen enkele of slechts een ondergeschikte rol. Het draait bij lease dus altijd om een object.

Lees meer over Leasing en objecten

Share This