Leasing en de circulaire economie
De voorbije jaren hebben zich nieuwe business modellen ontwikkeld die inspelen op de circulaire economie. Dit model beoogt objecten een zo lang mogelijk leven te bezorgen, de onderdelen zoveel mogelijk te hergebruiken en uiteindelijk weer in het productieproces te brengen als grondstof voor nieuwe apparaten. Per saldo dienen er dan minder nieuwe grondstoffen gebruikt te worden om nieuwe apparaten of machines te produceren.
Recycling is natuurlijk niet nieuw, denk aan de handel in oude metalen, hergebruik van plastic, enz. Daarnaast is hergebruik van bedrijfsmiddelen niet nieuw: voor auto’s, vrachtwagens, bussen enz. bestaat een levendige tweedehandsmarkt. Hierbij worden gebruikte objecten weer ingezet in een ’tweede, derde of vierde leven’, soms in een ander land. Wat voor de één economisch afgeschreven is, is voor een andere partij nog heel waardevol als productie- of transportmiddel.
Het circulaire model beoogt primair de levensduur van producten te verlengen door reparatie, mid-life upgrading, refurbishment en remanufacturing. Dit betekent dat de leverancier zich niet alleen toelegt op de initiële verkoop van het object, maar daarenboven een actief ‘second life’ beleid voert. De leverancier verklaart zich vanaf de levering bereid om het object weer terug te nemen en heeft oplossingen bedacht om het object opnieuw in te zetten in een ander marktsegment of een andere markt (bijvoorbeeld in het buitenland). Als de leverancier tevens producent is, zal hij in het ontwerp van bijvoorbeeld een machine al rekening houden met refurbishment en hergebruik van onderdelen.
Een dergelijke strategie biedt meerdere voordelen, naast het feit dat er minder beslag wordt gelegd op primaire grondstoffen. De producent kan efficiënter produceren, de leverancier kan nieuwe markten gaan aanboren.
Tegelijk is het zowel voor producent als leverancier van belang op de één of andere wijze een band te houden op het object. Leasing blijkt zeer geschikt als financieringsmodel van circulaire proposities omdat het financiering combineert met het gewenste behoud van grip op het object. Voor de gebruiker is het eveneens voordelig: hij kan het object gebruiken zonder zich te moeten afvragen wat hij na afloop van het leasecontract ermee moet aanvangen.