Selecteer een pagina

Wat is de circulaire economie?

Een zo lang mogelijk leven voor objecten

De voorbije jaren hebben zich nieuwe business modellen ontwikkeld die inspelen op de circulaire economie. De circulaire economie beoogt objecten een zo lang mogelijk leven te bezorgen, en uiteindelijk weer in het productieproces te brengen als grondstof voor nieuwe apparaten.

In de economie zijn al veel langer business modellen ontstaan, gebaseerd op recycling van materialen en grondstoffen, denk aan de handel in oude metalen, hergebruik van plastic, enz. Daarnaast is hergebruik van bedrijfsmiddelen niet nieuw: voor auto’s, vrachtwagens, bussen enz. bestaat een levendige tweedehandsmarkt. Hierbij worden gebruikte objecten weer ingezet in een ’tweede, derde of vierde leven’, vaak in een ander land. Wat voor de één economisch afgeschreven is, is voor een andere partij nog heel waardevol als productie- of transportmiddel.

Uit de vele varianten lichten we twee relevante modellen, waarin leasing een rol kan spelen. Essentieel hierin is dat een partij een regierol op zich neemt in de waardeketen. Een leasemaatschappij is uitstekend gepositioneerd om deze rol op zich te nemen.

Wist je dat

In het circulaire model richt de producent zich niet alleen op de productie en de primaire verkoop van het object, maar ook op het ‘second life’ ervan. Hij zal op de één of andere wijze grip willen hebben op het object, zodat hij het object zelf weer op de tweedehandsmarkt kan brengen en/of onderdelen kan hergebruiken.

Lees meer over verlenging technische levensduur

Share This