Selecteer een pagina

Amsterdam, 9 mei 2016 – Op het NVL Next Spring event op 19 mei 2016 is één van de sprekers Pieterbas Kist, Head of Financial Sourcing, Philips Capital. We vroegen hem naar zijn visie inzake de trend ‘van bezit naar gebruik’, toegepast op verlichting. Philips Lighting maakt producten die je opnieuw kan gebruiken of waarvan je de componenten kan hergebruiken. Op deze manier hebben ze een tweede leven. De wereld van licht is veranderd, gedreven door de mogelijkheden van de technologie. Dit betekent een fundamentele verandering van het aloude business model.

Besparingen bieden kansen

Pieterbas Kist licht toe: “Philips Lighting is de laatste jaren bezig met een transformatie van productleverancier naar service provider. En dat is best een uitdaging voor zo’n enorme organisatie; hoe krijg je een bedrijf dat wereldmarktleider is geworden met het verkopen van producten in beweging? Philips moet heel anders denken dan de afgelopen 100 jaar, ook omdat we nu te maken hebben met besparingen, de lampen van nu zijn enorm energiezuinig vergeleken met vroeger. Een led-lamp kan wel twintig jaar meegaan. Maar die besparingen bieden juist ook kansen, de klant verdient de investering nu veel sneller terug.”

Financieren van een service

“In de sessie op 19 mei ga ik graag met de zaal in gesprek”, aldus Pieterbas. “Onze klant vraagt om licht maar wil dit niet op z’n balans. Hij ziet licht als randvoorwaarde en wil zijn investeringen beperkt houden. Eigenlijk bieden we klanten hiermee een servicecontract in plaats van een leasecontract. Hoe ga je daar als financier mee om? Banken en leasemaatschappijen zijn eigenlijk ook een soort olietankers. Veel leasemaatschappijen doen de dingen natuurlijk ook al 20 jaar op een bepaalde manier. En het gaat bij dit vraagstuk ook niet om de restwaarde van de producten, maar om de vraag van de klant en hoe een financiering daar een oplossing bij kan bieden.”

Van elkaar kunnen leren

Pieterbas: “Dit is een wereldwijd vraagstuk waar we als Philips nu met diverse partners over praten; een realistische en actuele vraag voor de zaal. Daarom vind ik het leuk om m’n verhaal te doen bij NVL Next. Ik verwacht een goede discussie en ben heel benieuwd naar de ideeën uit de groep. Het lijkt me leuk om deze discussie te hebben met mensen die nog relatief kort in de branche actief zijn; ik verwacht een frisse blik en een goede discussie.”

Wil je meepraten over hoe leasemaatschappijen aan dit soort service solutions kunnen bijdragen, meld je dan aan voor het NVL Next event.

Share This