Selecteer een pagina

Het belang van leasing als financieringsbron voor het MKB blijft fors toenemen. In de eerste helft van 2018 werd voor bijna 3,5 miljard euro aan nieuwe leasecontracten afgesloten, waarvan ca. 90% bij het MKB is geplaatst. Hiermee groeit de leasemarkt met 14,3% in vergelijking met de eerste helft van 2017, en met 17,3% in vergelijking met de tweede helft van 2017. Dat blijkt uit cijfers die de Nederlandse Vereniging van Leasemaatschappijen (NVL) vandaag publiceert.

“Hiermee wordt nogmaals het belang van leasing voor MKB bedrijven onderstreept”, zegt Stephan van Beek, voorzitter van de NVL. “Velen spreken van een versnippering van de financiering van het MKB, maar het MKB weet duidelijk de weg te vinden naar leasing als financieringsbron voor investeringen in bedrijfsmiddelen”, aldus Van Beek. “De stijging van de markt wordt vanzelfsprekend ondersteund doordat het MKB blijft investeren met het oog op groei, ondernemers zien perspectieven, ze vervangen bedrijfsmiddelen door meer duurzame objecten, denk aan trucks, of breiden uit in capaciteit”. Het CBS publiceerde onlangs cijfers waaruit blijkt dat de investeringen in materiële vaste activa met 5,3% waren gestegen.

In het tweede kwartaal van 2018 werd voor 1,8 miljard aan nieuwe leasecontracten gesloten, dat is een stijging van 11% in vergelijking met vorig jaar en een stijging van 8,4% in vergelijking met vorig kwartaal. “Dit is des te opmerkelijk als je bedenkt dat in het eerste kwartaal dit jaar de allerhoogste productie ooit was gemeten, daar gaat het tweede kwartaal dus nog eens flink boven”, voegt Van Beek toe. “Opvallend is ook nog dat het Vendor kanaal, samen met de Captives meer leasecontracten genereert dan de bankkantoren en de eigen sales forces van de leasemaatschappijen samen. Dit is een trend die al enkele jaren aan de gang is, maar nu zien we een duidelijke versnelling.”

Klik hier voor de kwartaalcijfers leasing Q2-2018

Share This