Selecteer een pagina

Het voorbije jaar is de leasemarkt voor bedrijfsmiddelen gepiekt naar een bedrag aan nieuwe leasecontracten van 7.150 miljoen euro. Dat 2018 een recordjaar is geweest was al bekend, maar nu is ook de rapportage van de NVL gepubliceerd. Hieruit blijkt onder meer dat 82% van het totale leasevolume is geplaatst in de MKB markt, dat is dus ongeveer 6 miljard euro.

Stephan van Beek, voorzitter van de NVL, stelt: “Het MKB blijft de belangrijkste doelgroep voor leasing in Nederland. Deze bedrijven investeren in bedrijfsmiddelen, wat weer leidt tot economische groei. Tegelijk moeten zij hun werkkapitaal veilig stellen om de groei van hun omzet te kunnen financieren. De groei van omzet leidt tot toename van voorraden en van uitstaand geld bij debiteuren, en dit alles slorpt werkkapitaal op. Omdat leasing de volledige waarde van het bedrijfsmiddel voorschiet, kan men investeren zonder extra druk op het werkkapitaal. Dat blijft dan volledig beschikbaar voor omzetgroei. Dat lijkt ingewikkeld, maar dat is het niet, als je bedenkt dat je de maandlasten voor het leasecontract simpelweg kunt vergelijken met de maandelijkse omzet die dit bedrijfsmiddel genereert. Leasing maakt het leven van de ondernemer dus een stuk makkelijker.”

De grote assetcategorieën blijven machines die in de industrie, bouw en landbouw worden ingezet en transportmiddelen. Zo is bijvoorbeeld een flinke groei te zien van lichte vrachtwagens. Ook het leasen van ICT-objecten stijgt fors.

De meeste leasecontracten worden aan de man gebracht door Vendoren. Vendor leasing is al jarenlang aan een opmars bezig en in het vierde kwartaal van 2018 de bankkantoren – traditioneel de grootste distributeur – achter zich gelaten. Van Beek: “Vendor leasing wordt gestimuleerd door de trend ‘van bezit naar gebruik’, waarbij de gebruiker niet meer zelf investeert, maar gewoon via een maandtermijn betaalt voor de dienst die hij afneemt. Dit is een populaire oplossing in de printer&copier markt, maar ook in andere sectoren van de economie zien we dezelfde trend. Bedrijven kiezen voor gemak en flexibiliteit. Voor Vendoren is het van levensbelang hun business modellen aan te passen en een arrangement te sluiten met een leasemaatschappij.”

Klik hier voor de marktcijfers leasing 2018 en Q4-2018

Share This