Selecteer een pagina

De coronacrisis heeft de handel in gebruikte bouwmachines, hijskranen, vrachtwagens en heftrucks flink dooreengeschud. Op slag konden grote veilingen geen doorgang meer vinden en moest er noodgedwongen worden overgeschakeld op het online veilingkanaal. In een Webinar dat door Leasing Nederland – NVL samen met Ritchie Bros. werd georganiseerd bleek dit niet op een ramp uit te draaien, wel integendeel.

“We hadden eerder al naast onze fysieke veilingen al een online kanaal ingericht, gericht op kleinere objecten. Dat hebben we nu volledig opgezet voor alle objecten”, aldus Diederick van Haselen van Ritchie Bros., “gebleken is dat de online handel weer nieuwe kopers aantrekt, die bereid blijken te zijn goede prijzen te betalen voor gebruikte machines”.

Experts van Ritchie Bros. zien hier een verklaring voor. “De markt voor jong gebruikte machines kampt al jaren met een structureel aanbodtekort. Er zijn na de financiële crisis minder nieuwe machines geproduceerd door ongeveer alle fabrikanten”, zegt collega Christian Sonneville, “dat betekent dat de aanvoerlijn als het ware te klein is. Partijen die goede machines verkopen via veilingen doen er hun voordeel mee.”

“Als gevolg van de Covid-19 beperkingen hebben fabrikanten ook nu weer de productie tijdelijk stilgelegd, en ook al wordt er weer opgestart, dit zal zich laten voelen over enige tijd. De vraag naar materieel zal vermoedelijk ondersteund worden doordat overheden nu gaan investeren in infrastructuur. Een en ander betekent dat we voorzichtig positief zijn over de waarde-ontwikkeling van machines.”

***UPDATE***

Vanwege het coronavirus worden de veilingen van Ritchie Bros. helemaal online gehouden. Met de bouwvak om de hoek zijn er wellicht ondernemers die een gebruikte machine willen kopen bij Ritchie Bros. in Moerdijk. Daar staat een flinke materieelveiling op de agenda die op vrijdag 17 juli opent en op 22 & 23 juli sluit. Bieden gaat volledig online en items kunnen vooraf op het terrein bekeken worden op de dagen voor de veiling. In het aanbod van deze laatste veiling voor de zomerstop zitten ruim 1500 items, waaronder graafmachines, wielladers, dumpers, hoogwerkers, liften, personenauto’s, trucks en meer. Registreren en meebieden in de veiling is kosteloos en eenvoudig. In deze video wordt uitgelegd hoe het online bieden in zijn werk gaat: https://www.youtube.com/watch?v=Cn3ZhnZ8I9E. Het aanbod en meer informatie over de Moerdijk veiling zijn te vinden op rbauction.nl/moerdijk.

Share This