Selecteer een pagina

De coronacrisis heeft een directe impact op de leasemarkt voor bedrijfsmiddelen. Volgens cijfers die Leasing Nederland – NVL vandaag publiceert is er in het tweede kwartaal voor 1,6 miljard euro aan nieuwe leasecontracten gerealiseerd, een daling van 12% in vergelijking met het tweede kwartaal van 2019. In vergelijking met het eerste kwartaal van dit jaar, pre-corona dus, is een daling van 20% genoteerd. Kijkend naar de halfjaarcijfers valt de schade nog mee: in de eerste helft van dit jaar werd 3,6 miljard euro geboekt, quasi gelijk aan wat in de eerste helft van 2019 is genoteerd.

“Leasing surft mee op de golven van de economie,” zegt Stephan van Beek, voorzitter van Leasing Nederland – NVL, “als de bedrijven veel investeren, gaan ze veel leasen. Met de Covid-19 crisis hebben veel bedrijven een pas op de plaats gemaakt wat investeringen betreft. Bedrijven stellen investeringen uit en nemen maatregelen om de crisis het hoofd te bieden. Mijn verwachting is dat dit ook nog heel goed zichtbaar zal zijn in de cijfers van het derde kwartaal. Mijn verwachting is dat de markt in het vierde kwartaal weer aantrekt, maar of er zoals in 2019 weer een record gevestigd wordt is zeer de vraag.”

“Leasemaatschappijen hebben hun klanten zoveel mogelijk geholpen om de liquiditeiten vast te houden, door het uitstellen van de betaling van leasetermijnen. Bedrijven zullen nu stilaan weer aanknopen met betalingen”, aldus nog Van Beek, “maar als de betalingsproblemen structureel zijn moet gekeken worden naar maatwerk”.

Opvallend in de cijfers is een daling van ongeveer alle ticketsizes, terwijl de heel grote contracten juist toenemen. “Het is goed mogelijk dat in deze cijfers een herfinanciering heeft plaatsgevonden van een portfolio”, zegt Peter-Jan Bentein, secretaris van Leasing Nederland – NVL. “Wat distributie betreft zet de neerwaartse trend van het bankkanaal zich door, terwijl het Vendorkanaal stap voor stap aan belang wint.”

Voorzitter Van Beek verwacht ook dat bedrijven in de toekomst hun toevlucht zullen nemen tot leasing voor de financiering van voorlopig uitgestelde investeringen in bedrijfsmiddelen: “Leasemaatschappijen beschikken over voldoende funding, wat dus betekent dat het loket open is voor het financieren van bedrijfsmiddelen”.

Bekijk hier de cijfers van de leasemarkt voor bedrijfsmiddelen in het tweede kwartaal van 2020.

Share This