Selecteer een pagina

De IASB (International Accounting Standards Board) heeft recent een consultatieronde gehouden voor de toepassing van de IFRS boekhoudregels op het MKB. In dit verband heeft Leasing Nederland – NVL haar zorgen geuit over – met name – het toepassen van de ‘IFRS16 boekhoudregels voor leasing’ op het MKB. In de voorstellen zou sprake zijn van een aantal vereenvoudigingen, echter in de praktijk blijken juist de vereenvoudigingen die in IFRS16 waren opgenomen (in verband met kleine bedragen en korte looptijden) te sneuvelen. Bovendien stelt Leasing Nederland – NVL dat er op dit moment nog onvoldoende zicht is op de impact van IFRS16 op de grote bedrijven en dat het dus veel te vroeg is om diezelfde regels bij het MKB te gaan toepassen. Bij analyse van de voorstellen van de IASB blijken ook elementen te zitten die helemaal niet toepasbaar zijn op het MKB. Met andere woorden, de voorstellen zoals die op tafel liggen zijn onvoldoende doordacht.

Ook de Europese koepel Leaseurope maakt zich zorgen over een overhaaste invoering van IFRS-regels voor het MKB. Er is geen zicht op de voordelen ervan, terwijl het er wel op lijkt dat de verwerking tijdrovend is, en dus het MKB handenvol geld kost. Leaseurope eist meer transparantie en pleit voor een grondige kosten/baten afweging.

 

 

Share This