Selecteer een pagina

De equipment leasemarkt is het jaar voorzichtig begonnen met een volume nieuwe leasecontracten van 1,7 miljard euro. Dat is een daling met 13% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020, toen de coronacrisis net uitbrak.

“Al bij al valt de daling mij mee”, zegt Stephan van Beek, voorzitter van Leasing Nederland – NVL, “we zien in dit eerste kwartaal quasi hetzelfde volume als in het 4e kwartaal van 2020, en bovendien was het eerste kwartaal van 2020 een absoluut topkwartaal. Het lijkt er sterk op dat de coronadip zich in het derde kwartaal van 2020 situeerde en de markt weer naar normale volumes neigt.”

Opmerkelijk is ook dat de distributie van leasecontracten flink verschuift van het bankkanaal naar het vendorkanaal. “Op één kwartaal is de reden hiervoor lastig te beoordelen, maar de onderliggende trend dat vendoren steeds belangrijker worden in het aan de man brengen van leasecontracten is al jaren zichtbaar,” aldus nog Stephan van Beek.

Nog interessant is dat de EIB onderzoek heeft gedaan naar het belang van leasing als externe financieringsbron. Nederland staat in dit onderzoek op plek 4 in Europa. Zo’n 40% van de Nederlandse bedrijven maken gebruik maken van leasing voor het doen van investeringen.

Leaseurope heeft ook de Leaseurope Index gepubliceerd die enig inzicht geeft in de risicokosten van leasegevers. Volgens deze index zijn de risicokosten verdubbeld van 0,38% naar 0,78% van de portefeuille. Dit zijn voorzieningen, dus geen ‘echte’ afboekingen. Mogelijk dat een deel van deze voorzieningen weer vrijvalt, mits de economie zich weer snel herstelt. Dit cijfer toont aan dat het coronavirus ook een flinke impact heeft op de resultaten van leasegevers.

Klik hier voor de marktcijfers equipment leasing Q1-2021

Share This