Selecteer een pagina

De leasemarkt voor bedrijfsmiddelen toont een krachtig herstel na de coronadip. Met een volume van 3,5 miljard in de eerste jaarhelft is er weer sprake van groei met ruim 15% in vergelijking met de tweede jaarhelft van vorig jaar, toen de investeringen in bedrijfsmiddelen – en dus de leasemarkt – fors terugvielen. In het tweede kwartaal werd voor 1,7 miljard aan nieuwe leasecontracten gesloten, wat een groei betekent van 7,4% in vergelijking met het tweede kwartaal van 2020. Dat blijkt uit cijfers die de branchevereniging Leasing Nederland – NVL vandaag publiceert. Het beeld ligt in lijn met recente cijfers over investeringen van het CBS.

Opvallend is de groei in het aantal leasecontracten met bijna 20% in het tweede kwartaal. Dat betekent dat dus ruim 20% meer – voornamelijk – MKB bedrijven de weg naar een leasegever weten te vinden. “Het zegt iets over de penetratie van leasing als financieringsbron bij bedrijven in Nederland, steeds meer bedrijven realiseren zich dat een leasing hen in staat kan stellen om te investeren en te groeien,” aldus Stephan van Beek, voorzitter van Leasing Nederland – NVL. “Al bij al zijn bedrijven de crisis goed doorgekomen, mede dank zij de genereuze maar zeker gepaste overheidssteun, en veel bedrijven kijken al weer naar de toekomst. We hadden dit enigszins verwacht, maar het is toch fijn als de verwachting uitkomt.”

Toch moet de overheid erover waken niet te snel alle steun in te trekken, met name voor de meest getroffen sectoren moet dit zorgvuldig bekeken worden. “Tot nu toe lijken de risicokosten mee te vallen, maar dat kan snel veranderen als de steun wegvalt. Een voorbeeld van een zwaar getroffen sector is de touringcarbranche. De bussen kunnen nu mondjesmaat weer gaan rijden en dus weer omzet genereren. Tegelijk staat deze branche voor zware investeringen in touringcars met lage uitstoot. Het wordt lastig om uit het dal te klimmen én ook nog eens de vloot op korte termijn te vernieuwen.”

Tot slot zegt Van Beek: “Als de levering van halfgeleiders geen roet in het eten gooit, waardoor de leveringen vertraagd worden, verwacht ik een mooie groei van de leasemarkt in de tweede jaarhelft.”

Klik hier voor de marktcijfers leasing in het tweede kwartaal van 2021.

Share This