Selecteer een pagina

In het derde kwartaal van 2022 is er voor 1,7 miljard euro aan nieuwe leasecontracten gesloten. Dat is een stijging met 6% ten opzichte van het derde kwartaal van het jaar 2021, en een stijging van 2,2% ten opzichte van het tweede kwartaal van dit jaar. Dat blijkt uit cijfers die vandaag door de branchevereniging Leasing Nederland – NVL gepubliceerd zijn. Het gaat hier om het leasen van bedrijfsmiddelen in de brede zin van het woord, zoals vrachtwagens, heftrucks, industriële machines, grondverzetmachines, maar ook computers, kopieermachines en pinapparaten.

Het aantal leasecontracten is in het derde kwartaal met 8,5% gedaald, naar kleine 16.000 eenheden, een daling die met name zichtbaar is in de kleine contractwaarden. Het gaat hier bijvoorbeeld om kopieermachines en bestelbussen, waar de markt op dit moment kampt met leveringsproblemen.

In de distributie van leasing lijken de bankkantoren verder terrein prijs te geven, ten gunste van spelers die eigen accountmanagers inzetten of die werken met tussenpersonen in de zakelijke financieringsmarkt. Deze tussenpersonen lijken een steeds grotere rol te spelen in het adviseren omtrent leasecontracten. Zij opereren in hun lokale markt en hebben daar goed zicht op de financieringsbehoefte van met name MKB bedrijven.

“De leasemarkt toont ontegensprekelijk veerkracht”, zegt Marcel Spijkers, voorzitter van Leasing Nederland – NVL, “ook als we de voorbije drie kwartalen vergelijken met dezelfde 9 maanden vorig jaar, is er sprake van groei in volume. Een en ander kan te maken hebben met de gestegen prijzen van bedrijfsmiddelen, want we zien de gemiddelde ticketwaarde ook wat stijgen. Echter deze schommelingen kunnen kwartaal op kwartaal wel eens voorkomen, dus het is te vroeg om hier conclusies uit te trekken. Daarnaast is er nog steeds sprake van een vertraging in de uitlevering van bedrijfsmiddelen, waardoor een leasecontract nog niet kan starten. Zoals gebruikelijk is het uitkijken naar het vierde kwartaal om te weten of de kaap van 7 miljard op jaarbasis gehaald wordt, het zal er om spannen!”

Leasing is als financieringsbron voor het MKB niet meer weg te denken. Leasing Nederland – NVL viert dit jaar haar 50 jarig bestaan. In die tijd is de leasemarkt volwassen geworden, met een groot aantal aanbieders die elk hun deel van de markt bedienen.

Klik hier voor de cijfers van de leasemarkt voor bedrijfsmiddelen in het derde kwartaal van 2022.

 

Share This