Selecteer een pagina

De gestegen rente blijkt niet zonder gevolgen voor de Europese leasemarkt. Uit vandaag door de Europese federatie Leaseurope gepubliceerde cijfers van de Leaseurope Index in het derde kwartaal van 2023 blijkt dat leasemaatschappijen geconfronteerd werden met een daling van hun inkomsten. Waarnemers wijzen op de gestegen kapitaalmarktrentes. Leasemaatschappijen kopen het geld duurder in dan voorheen, maar kunnen de gestegen rente niet zomaar doorrekenen aan hun klanten. Het gevolg is een margeverkrapping. Daarnaast blijkt de groei van het leasevolume wat te vertragen in vergelijking met vorige kwartalen: de Leaseurope Index qua nieuwe contracten staat op een groei van 7,7% op jaarbasis, waar in vorige kwartalen meer dan 10% groei geboekt werd.

Een meevaller is dan weer dat de risicokosten goed onder controle zijn, in het derde kwartaal bleven de voorzieningen voor slechte risico’s ruim onder de 0,20%. Mede dank zij een strakke kostenbeheersing blijft de leasingsector op het vlak van return on equity uiterst rendabel en aantrekkelijk voor kapitaalverschaffers.

De Leaseurope Index wordt samengesteld op basis van de kerncijfers van 19 grote Europese leasemaatschappijen. De volledige rapportage inzake de Leaseurope Index treft u hier aan.

Share This