In het eerste kwartaal van dit jaar trappelt de leasemarkt voor bedrijfsmiddelen ter plaatse. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2024 is er sprake van een lichte groei met 0,3%, maar vergeleken met het laatste kwartaal van 2024 wordt een daling opgetekend van 7%. In totaal werd iets meer dan 2 miljard euro aan nieuwe leasecontracten verstrekt. Dat blijkt uit cijfers die vandaag door Leasing Nederland-NVL gepubliceerd zijn.
“De leasemarkt blijft wel op een hoog niveau”, zegt Marcel Spijkers, voorzitter van Leasing Nederland-NVL. “Met een volume van meer dan 2 miljard volume zijn we eigenlijk heel blij, dat is pas de vierde keer in de hele geschiedenis van equipment leasing in Nederland. Na een extreem sterk laatste kwartaal vorig jaar stond een daling dan ook in de sterren geschreven. Zoals bekend is het laatste kwartaal van ieder jaar doorgaans het beste qua volume, en dan begint het volgende jaar onder dat niveau. Een normaal patroon dus. Noteer ook dat er einde 2024 heel veel bestelwagens zijn verkocht, waarvan een groot deel via lease, dit met het oog op het wegvallen van de BPM vrijstelling in 2025.”
Opvallend in de cijfers is dat het bankkanaal verder terugvalt naar 26% van het totale volume, terwijl het Vendor kanaal een flinke boost krijgt. De stijgende trend in het Vendor kanaal is al jaren aan de gang. Vendor lease is populair omdat leveranciers van bedrijfsmiddelen het hun klanten zo makkelijk mogelijk willen maken om de door hen aangeboden objecten te kopen, door er meteen een leasevoorstel aan te koppelen. Dat is voor de klant gunstig, want dan krijgt hij snel een goedkeuring, met minder papierwerk. Zoals bekend gaat 75% van het totale leasevolume naar MKB bedrijven, waarmee leasing voor het MKB een essentiële bron van financiering is.
Klik hier voor de marktcijfers leasing in het eerste kwartaal van 2025.