Selecteer een pagina

Amsterdam, 1 december 2015 – Tachtig procent van de Nederlandse bedrijven wil de komende drie jaar investeren in de onderneming. Dat blijkt uit De Nederlandse Investeringsmonitor van de Nederlandse Vereniging van Leasemaatschappijen (NVL) in samenwerking met onderzoeksbureau GfK, onder bijna 2300 bedrijven. Als het gaat om bedrijfsmiddelen geeft ruim 60 procent van de ondervraagde bedrijven aan hierin de komende jaren te willen investeren. Het gaat hierbij om industriële machines en rollend materieel.

Het onderzoek, dat is afgenomen onder bijna 2300 Nederlandse bedrijven, laat zien dat de investeringsbereidheid voornamelijk betrekking heeft op bedrijven met een omzet boven de 5 miljoen. Uit de rapportage blijkt dat hoe groter het bedrijf, des te meer het bereid is te investeren in bedrijfsmiddelen als machines en rollend materieel. Zo zegt 85 procent van de bedrijven met meer dan 50 medewerkers geld uit te gaan geven aan bedrijfsmiddelen, terwijl slechts 61 procent van de eenmanszaken daar extra budget voor over heeft. Bedrijven met een omzet van meer dan 5 miljoen geven aan minder positief tegenover een investering in bedrijfsauto’s te staan dan een jaar geleden.  Vorig jaar was nog 51 procent van deze bedrijven van plan om te investeren in het wagenpark. Dit jaar blijkt dit percentage gedaald te zijn naar slechts 45 procent.

Leasing en crowdfunding in de lift

Uit de resultaten blijkt ook dat zowel leasing als crowdfunding op meer belangstelling mag rekenen van ondernemers. Toch is het aantal bedrijven dat investeringen uit de eigen middelen financiert enorm: maar liefst 83 procent geeft aan investeringen te betalen met ‘eigen geld’. Zo’n 12 procent lijkt de komende jaren toch liever te gaan leasen. “Leasen is in opmars omdat bedrijven dan geen zorgen hebben over het onderhoud en de verzekering van het product”, zegt Stephan van Beek, voorzitter van NVL. “Ook het feit dat er bij leasing het volledige bedrag gefinancierd wordt en niet slechts een deel, speelt bij de keuze een belangrijke rol. ”Verder verwachten bedrijven de komende drie jaar bedrijfsmiddelen te financieren door middel van crowdfunding. Dit percentage stijgt van 3 naar 9 procent.

Lagere omzet, kleinere investeringsbereidheid

Het onderzoek laat echter zien dat bedrijven die in 2015 een lagere omzet dan 5 miljoen hebben gedraaid, minder bereid zijn om de komende jaren te investeren. Dat blijkt uit de index die tussen 2014 en 2015 een daling aangeeft van 3 punten (van 103 naar 100). Bedrijven die minimaal 5 miljoen aan omzet draaiden, gingen juist 7 punten omhoog (99 in 2014 naar 106 in het afgelopen jaar). “De investeringsbereidheid van het grotere middenbedrijf is stijgend”, aldus Van Beek. “Je kunt hieruit concluderen dat de komende jaren de economie voornamelijk wordt gestimuleerd door grote middenbedrijven.”

Share This