Selecteer een pagina

Utrecht, 26 november 2015 – Van onze verslaggever Eva Metselaar. De lancering van de nieuwe commissie NVL Next trekt een zaal vol met jonge en ambitieuze talenten uit de leasewereld aan, in het imposante gebouw van Oracle te Utrecht.

NVL Next: the future of leasing

Marlous de Groot (CMS) heet ons welkom en vertelt ons de historie van NVL Next. Het idee is ontstaan begin 2015 en werd voor het eerst aan de Leden voorgelegd tijdens een ledenvergadering van de NVL in maart 2015. In eerste instantie heette het toen Jong NVL. Het doel was een nieuw netwerk binnen de bestaande NVL te starten met creatieve, ambitieuze mensen die ‘the future of leasing’ vertegenwoordigen. Een nieuwe generatie die leasing stevig op de kaart wil zetten en klaar wil maken voor de toekomst. De NVL Next Commissie bestaat uit (op de foto vlnr) Linton Ligeon (CHG-MERIDIAN), Rosemarie Franken (ING Lease), Pascal van Hombergh (DLL), Marlous de Groot, (CMS – voorzitter van de Commissie), Willem Hengeveld (Canon), Ralf van der Velden (Oracle).

Leasing en innovatie

Het doel van NVL Next is om leasing verder te ontwikkelen en te anticiperen op de rol van leasing in de toekomst. Daarnaast wil ze NVL aantrekkelijker maken voor de nieuwe generatie door het uitbreiden van het netwerk en het organiseren van sessies.

Bitcoin en Blockchain

Het thema ‘innovatie’ staat centraal bij NVL Next; dit vraagt om een innovatieve key note spreker uit de financiële wereld. Een wereld die onderhevig is aan veranderingen. Wat voor impact heeft digitalisering en toekomstige technologie op de financiële wereld? Steeds meer en vaker horen we over Bitcoins… Maar op welke manier heeft dat invloed en op ons (ouderwetse) papieren geld en op de financiële wereld? Key note speaker Douwe Lycklama hield een interactieve sessie over de Bitcoin en de Blockchain, een onderwerp dat de gemoederen in de financiële wereld danig bezighoudt. Douwe is oprichter van Innopay, een consultancybedrijf dat zich bezighoudt met de toekomst van m.n. betalen voor binnen – en buitenland. Hij is al jaren gefascineerd door de Blockchain; een ‘administratief netwerk’ dat op dataniveau beveiligd is (cryptotechnologie). Het lijkt op veel verschillende Dropboxen met een Excelfile waar ieder het eigendom heeft over een cel met zijn gegevens; een ‘shared ledger’. Alle transacties met Bitcoins worden vastgelegd in de Blockchain. De hele Blockchain is nu 40 gigabyte groot.

Gaat de Bitcoin ons geld vervangen? De transacties met Bitcoins, ontstaan in 2010, zijn nog maar een fractie van wat er met reguliere betaalmiddelen gebeurt. Dus om te concluderen of dit het traditionele geld vervangt is nog moeilijk te voorspellen en hangt af van verschillende factoren. In Arnhem, Bitcoinstad, is er al een ATM van euro’s naar Bitcoins. En we kunnen zelfs al eten bestellen met Bitcoins. Douwe demonstreert dat live door online een pizza te bestellen en te betalen met Bitcoins (een pizza kost 0,03 Bitcoin). Op de bestelsite van thuisbezorgd.nl verschijnt een QR code die je met je mobiel activeert en je betaalt met Bitcoins, tenminste als je een wallet met bitcoins hebt.

Er is nog heel wat werk aan de winkel om Bitcoins als een regulier betaalmiddel te beschouwen; het is nog niet algemeen aanvaard, accountants en de Belastingdienst weten er nog geen raad mee. Maar toen de eerste film ‘Back to the Future’ uitkwam wist ook niemand wat daar van uit zou komen. Maar de onderliggende technologie is de Blockchain, en die biedt ongekende mogelijkeden. De algemene opinie op dit moment is; ‘Bitcoins are bad, but Blockchain is good’.

Ter ere van de lancering van NVL Next wordt de oprichtingsakte, getekend door de voorzitter, in de Blockchain geregistreerd. Dit document wordt voorzien van een ‘hash’, een unieke code. De oprichting van NVL Next is hiermee voor altijd vastgelegd in de Blockchain.

Het verhaal van Ketelbink te Rotterdam

Gijs Burgers vertelt ons zijn jongensboekverhaal over een Rotterdams blond biertje. Naast zijn consultancywerk bij Innopay, is hij oprichter en bedenker van het biermerk Ketelbink.Het thuis brouwen begon al tijdens zijn studententijd. Hij had nooit verwacht dat dit zou lukken zonder grote rvs ketels die je in een echte brouwerij vindt. Het moeilijkste was de wachtperiode van 4 weken want zijn enthousiasme maakte hem enorm nieuwsgierig naar het resultaat. Na een aantal fiasco’s, qua smaak, wordt het allemaal wat serieuzer en wordt het zelf gebrouwen bier lokaal verkocht bij een straatfeest en in een kerstpakket. Dan wordt de gebruikte techniek ook steeds professioneler. Dit heeft uiteindelijk geleid tot het merk Ketelbink dat in de Pelgrim brouwerij wordt gebrouwen. Na een leuk artikel in het AD werd Gijs opeens werd platgebeld en nam de vraag toe. Inmiddels heeft dit biertje in de contreien van Rotterdam een aardige naam opgebouwd.

Laurens Bentein vertelt tot slot over zijn Belgisch speciaal bier. Hij importeert via Bestebieren de Waardamse tripel uit Waardamme, bij Brugge in België. Dit bier is bekend door tijdens het Brugs bierfestival zowel in 2014 als 2015 de eerste publieksprijs te winnen. De Waardamse Tripel is nu op verschillende plekken in Amsterdam te vinden, zowel cafés als bierwinkels.

Daarmee is het launch event van NVL Next op z’n eind. We gaan over naar de bierproeverij waar we zowel Ketelbink als de Waardamse Tripel mogen proeven. En als kers op de taart krijgen we allemaal een proefpakketje mee naar huis. We zijn benieuwd naar de volgende

Share This