Selecteer een pagina

Een verslag van Esmee van Klaarbergen – Eindhoven, donderdag 19 mei 2016. In het Philips-stadion van PSV verzamelen de NVL Next-leden voor het NVL Next Spring Event. Het wordt een interactieve en leerzame middag. Het onderwerp van deze dag? Circulaire economie. Een woord wat sinds een jaar of 5 regelmatig voorbij komt. Maar wat is het precies? En hoe kan leasing hieraan bijdragen? De circulaire economie: ‘het economisch systeem dat herbruikbaarheid van producten en grondstoffen maximaliseert en waardevernietiging minimaliseert’. 

Opening

Allereerst heet Marlous de Groot, voorzitter van NVL Next, ons welkom. Zij herinnert ons eraan waarom we hier vandaag staan: “Het doel van NVL Next is om leasing verder te ontwikkelen en te anticiperen op de rol van leasing in de toekomst. Daarnaast wil ze NVL aantrekkelijker maken voor de nieuwe generatie door het uitbreiden van het netwerk en het organiseren van sessies.”

A Circular Economy, challenges and opportunities

Marc de Wit van The Circle Economy geeft ons een korte introductie. De vijf meest voorkomende circulaire modellen zijn: ‘Product life extension’, ‘Sharing platform’, ‘Circular supply chain’, ‘Recover and recycle’ en tot slot ‘Product as a service’. De Wit presenteert een aantal interessante businessmodellen van circulaire economie in het dagelijks leven:

  1. Fairphone: een modulaire telefoon waarbij onderdelen vervangen kunnen worden
  2. Airbnb: in 3 jaar meer kamers/appartementen in de verhuur dan Hilton, zonder zelf één pand in bezit te hebben.
  3. CRS holland: halen oude kabels van de zeebodem en verkopen de onderdelen als grondstof
  4. Bundels: consumenten kunnen wasmachines delen

In twee interactieve break out sessies wordt verder ingegaan op twee deelonderwerpen

Van verkopen van objecten naar verkopen van complete oplossingen voor de werk- en leefomgeving

Pieterbas Kist van Philips Lighting begint de workshop met muziek: Alicia Keys zingt haar nummer New York. Een indrukwekkend filmpje waarbij ledverlichting op het Empire State Building verandert van kleur op het ritme van de muziek. Digitaal licht: daar kun je mooie kunstjes mee doen.

De wereld heeft meer licht nodig, en vooral meer energie-efficiënt licht. Bedrijven en steden kunnen veel besparen. Maar de drempel om over te gaan naar led is hoog, het is een forse investering. Hoe kan financiering in de vorm van leasing een oplossing bieden? De zaal gaat in discussie en brengt veel ideeën in. We bevinden ons hier op het snijvlak tussen objectwaarde en klantwaarde, wat telkens een andere risico-afweging met zich brengt.

Hoe leasemaatschappijen de overgang van lineaire naar circulaire bedrijfsmodellen stimuleren

Jasper Brits van DLL vertelt hoe zijn organisatie van de circulaire economie een strategisch speerpunt heeft gemaakt. Hij geeft het voorbeeld van Freitag, dat van gebruikte materialen zoals zeildoeken weer nieuwe hippe tassen maakt. Ook Leapp is een mooi voorbeeld waarbij refurbished Apple producten worden verkocht. Tapijttegelproducent Desso kon dank zij leasing grip houden op de tegels, die het bedrijf later weer als grondstof kan gebruiken voor nieuwe tegels.

Wat betekent circulaire economie voor de leasemarkt? Leasebedrijven kunnen denken aan het leasen van tweedehands assets. Het gaat tegenwoordig meer om het gebruik in plaats van het bezit. Plus de consument gebruikt steeds meer tweedehands producten in plaats van nieuwe. Dit kan ook bij B2B. Het gaat uiteindelijk om de klantvraag. Daar moet een oplossing voor worden geboden. En het mooie is dat hier verschillende leaseoplossingen bij kunnen helpen.

De afsluiter: topsport en bedrijfsleven

Willy van de Kerkhof, oud speler van PSV en het Nederlands elftal sluit het NVL Next Spring Event af. Circulaire economie? Dat noemt hij ook wel kringloopeconomie. Zijn moeder zei het vroeger ook al: “nooit iets weggooien, zoon”. Tevens laat Van de Kerkhof ons inzien dat circulaire economie al lang wordt toegepast in het voetbal. Spelers worden verhuurd aan andere clubs of spelen na hun voetbalcarrière een rol in het management van een club waar ze hun kennis en ervaring goed kunnen inzetten.

Na een paar mooie kleedkamerverhalen moet hij er snel vandoor om een beker uit te reiken. En daarmee beginnen wij aan onze borrel, praten we na, nemen we afscheid en zijn we benieuwd naar het volgende event van NVL Next.

Share This