Selecteer een pagina

Amsterdam, 28 februari 2017 – De Nederlandse equipment leasemarkt heeft een goed jaar 2016 achter de rug. Er werd voor in totaal 5,5 miljard euro aan nieuwe leasecontracten gesloten, een stijging van 6,6% tegenover 2015. Dat blijkt uit cijfers van de NVL waarvan vandaag meer details gepubliceerd zijn. Eerder was al bekend geraakt dat het vierde kwartaal van 2016 een volumepiek noteerde van 1,5 miljard euro, een stijging met 16% ten opzichte van het derde kwartaal.

Uit de cijfers blijkt verder dat (industriële) machines en transportmiddelen een sterke stijging laten zien. Volgens Stephan van Beek, voorzitter van de NVL, is deze stijging in traditionele leasebare bedrijfsmiddelen een reflectie van de economie. ‘De leasemarkt beweegt mee met de conjunctuur’, aldus Van Beek, ‘er is in heel 2016 flink geïnvesteerd door bedrijven, hoewel het investeringsniveau in de maand december een forse terugval liet optekenen, volgens gegevens van het CBS’.

Van het totale leasevolume wordt 84% weggezet bij het MKB, in zowat alle branches van de economie. Opvallend is verder dat leasing van ICT-apparatuur een daling vertoont. ‘Uit de Nederlandse Investeringsmonitor die we halfjaarlijks publiceren blijkt ook dat bedrijven minder voornemens te zijn om te investeren in ICT-apparatuur, we zien dat hier terug’, stelt Stephan van Beek. Een andere opvallende tendens is dat agrarisch materieel meer geleast wordt, en dat ook heftrucks (intern materieel) flink stijgen. Ook medische apparatuur is aan een opmars bezig, er worden meer leasecontracten in de Zorg gesloten. ‘Een laatste opmerkelijk gegeven is dat ook de overheid leasing ontdekt als financieringsbron, het is nog een beperkt volume, maar wel sterk stijgend’, aldus nog Van Beek, die zich namens de Leden van de NVL tevreden toont over de groei van de leasemarkt.

Share This