Selecteer een pagina

In het tweede kwartaal van 2022 is er voor 1,7 miljard euro aan nieuwe leasecontracten gesloten, met 17.250 bedrijven in Nederland. Dat is een daling met 3,2% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2021. Kijkend naar het eerste halfjaar 2022 is de leaseproductie identiek als de eerste helft van 2021, namelijk 3,5 miljard euro, en zelfs een fractie hoger dan het totaalvolume in de tweede helft van 2021. Dat blijkt uit cijfers die vandaag door de branchevereniging Leasing Nederland – NVL gepubliceerd zijn.

“De leasemarkt stagneert”, zegt Marcel Spijkers, voorzitter van Leasing Nederland – NVL, “maar blijft op een hoog niveau. Tenslotte verstrekken leasemaatschappijen 7 miljard kredietverlening aan bedrijven, tien keer meer dan crowdfunding.” “Vanzelfsprekend hebben we te maken met de vertraging van uitleveringen als gevolg van de chiptekorten. Dat zien we bijvoorbeeld in de truckmarkt: bestellen kan, maar de precieze levering is onbekend. Zolang de vrachtwagen niet uitgeleverd wordt, kan het leasecontract niet starten. Verder sluipt er ook onzekerheid in de markt als gevolg van de oorlog in Oekraïne, en speelt de energiecrisis een rol. Tegelijk is de verwachting dat de investeringen van bedrijven blijven doorgaan, al is het onder impuls van de energietransitie en de noodzaak tot emissiebeperking. Leasing is daarbij een essentiële hefboom, want bedrijven kunnen deze massale investeringen niet betalen uit eigen middelen.”

Klik hier voor de marktcijfers leasing in het tweede kwartaal van 2022.

Share This