Selecteer een pagina

Amsterdam, 13 januari 2016 – Naar verwachting wordt vandaag de nieuwe IFRS-boekhoudstandaard voor leasecontracten gepubliceerd door de IASB. Als gevolg hiervan komen vanaf 2019 alle operational leasecontracten op de balans te staan, de financial leasecontracten werden al op de balans verantwoord. De regels zullen een forse impact hebben, met name op de balansratio’s van bedrijven die boekhouden volgens IFRS regels. De term leasecontracten verhult enigszins dat het hier ook gaat om huurcontracten, dus ook de huren van vastgoed (denk aan winkels, kantoren, opslagruimte) moeten straks volgens bepaalde rekenregels op de balans verantwoord worden. Bedrijven die veel vastgoed huren zullen dus goed moeten overleggen met hun bank, en indien zij bepaalde convenanten hebben afgesproken, tijdig een herziening onderhandelen. De leasingbranche is op zich niet gekant tegen het op de balans verantwoorden, maar maakt bezwaar tegen de grote complexiteit van de regels, die niet volledig helder zijn, en tegen de kosten die met dergelijke operatie gepaard gaan. Lees een complete analyse van de nieuwe boekhoudregels voor leasing hier.

Share This