Selecteer een pagina

De leasemarkt voor bedrijfsmiddelen noteert een stevig eerste halfjaar in 2024, met een groei van 7,5% ten opzicht van H1-2023, maar ook een groei van 11% in vergelijking met de tweede helft van 2023. Dat blijkt uit cijfers die vandaag door Leasing Nederland-NVL zijn bekendgemaakt.

“Met een volume in de eerste jaarhelft van bijna 4 miljard noteren we de beste eerste jaarhelft ooit” zegt Marcel Spijkers, voorzitter van Leasing Nederland-NVL. “Er zijn opnieuw zo’n 17.000 bedrijven geholpen met investeren in bedrijfsmiddelen via leasing. Bedrijven zien zich genoodzaakt te investeren in elektrisch aangedreven bussen, vrachtwagens, graafmachines onder impuls van de energietransitie en de invoering van lage-emissie-zones (LEZ) in de steden. De klanten van leasemaatschappijen zijn voor driekwart MKB bedrijven, die aangewezen zijn op externe financiering om te kunnen investeren. Bedenk hierbij dat elektrisch aangedreven bouwmachines bijvoorbeeld fors duurder zijn dan diesel aangedreven bouwmachines. De vraag naar leasing zal de komende jaren alleen maar toenemen, is onze verwachting.”

Inspelend op de recent bekend gemaakte verkoop van Beequip door NIBC aan de buitenlandse investeerder Apollo Global Management stelt Marcel Spijkers: “De leasemarkt is een aantrekkelijke investering voor financiers omdat dit groeiperspectief aanwezig is, onder impuls van de energietransitie. Dat speelt uiteraard niet alleen in Nederland, maar in heel Europa. Bovendien is er altijd sprake van dekking van het kredietrisico door de geleaste objecten zelf, waarvan het waardeverloop bekend en voorspelbaar is. Historisch gezien liggen de verliescijfers van leasing volgens data van de Europese koepelfederatie Leaseurope rond de 20 basispunten, wat erg laag is.”

Inzoomend op het tweede kwartaal stelt Leasing Nederland-NVL dat er een volume van 1,9 miljard is gerealiseerd, een groei van 6,8% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2023. Opvallend dit kwartaal is dat er meer volume door het online kanaal is gegaan, dat betekent dat de aanvraag, de verwerking en afhandeling van een leasecontract via een webportal gaat, waardoor de klant snel bediend kan worden. Ook wordt vastgesteld dat de gemiddelde contractwaarde toeneemt, mede als gevolg van de gestegen nieuwprijs van bijvoorbeeld trekkers.

Klik hier voor de marktcijfers equipment leasing in het tweede kwartaal van 2024.

Share This