Selecteer een pagina

Amsterdam, 3 mei 2016 – Op het NVL Next Spring Event op 19 mei 2016 is een van de sprekers Jasper Brits, manager Asset Competence Center bij DLL. We vroegen hem naar zijn ervaring met de overgang naar de circulaire economie. DLL stimuleert de overgang naar circulaire bedrijfsmodellen door oplossingen te bieden voor de hele technische levenscyclus van een bedrijfsmiddel. Zo kunnen klanten deze bedrijfsmiddelen gebruiken zonder ze per se in eigendom te hebben. Via het programma ‘Life Cycle Asset Management’, stimuleert DLL haar klanten om de levensduur van bedrijfsmiddelen te verlengen via revisie en renovatie.

De circulaire economie begint met kleine stappen

Jasper: “Ik wil de deelnemers vooral inspireren over hoe je klein met circulaire economie kan beginnen. Je moet echt in het concept geloven om hier stappen in te kunnen zetten! Wij zijn zelf een jaar of vijf geleden begonnen en verzamelen zo steeds meer praktijkvoorbeelden.” Het voorbeeld van Freitag is waarschijnlijk wel bekend, zij maken tassen van gebruikt en gerecycled vrachtwagenzeil van een van onze partners. Zij voeren de gebruikte zeilen niet meer af maar leveren ze door aan Freitag, die er o.a. tassen, mappen en iPad covers van maakt. Zo sparen ze de kosten van het afvoeren uit en levert elk zeil als nieuwe grondstof wat extra op. “De meest praktische invulling van de circulaire economie is het financieren van gebruikte bedrijfsmiddelen. We zijn daar als DLL niet de enige in maar wel de enige die dit proactief in de markt zet. We kijken daarbij dan vooral naar hoeveel een machine is gebruikt niet alleen hoe oud hij is. Zo sluit je met je lease oplossing veel beter aan bij de (resterende) waarde van het object”, aldus Jasper.

Lease kan de basis vormen voor een circulair model

Jasper vindt het een goede zaak dat NVL Next dit thema op de agenda zet. “Nederland wordt vaak gezien als circulaire ‘hot spot’ en frontrunner op het gebied van de circulaire economie. Financiering is in alle discussies een key succesfactor. En juist lease, operationele lease of huur, heeft al in zich dat een object terugkomt van de gebruiker. Als we daar beter grip op krijgen leg je daarmee de basis voor een circulair model. Het is aan de fabrikanten om deze bedrijfsmiddelen dan te ‘refurbishen’ en een tweede of derde leven te geven. De klant koopt een flexibel product in, dat hij kan gebruiken zolang hij het nodig heeft. Hij heeft verder geen omkijken naar zaken die er rondom heen zitten; de klant wordt helemaal ontzorgd.”

Wil je meer weten over de circulaire economie en de rol die leasemaatschappijen hierin kunnen spelen, meld je dan aan voor het NVL Next Spring Event op 19 mei 2016.

Share This